MacBook Pro 13″ (CTO) M1 16GB – 512GB – asztroszürke

MacBook Pro 13″ mobil számítógép termékcsalád

Az Apple évekig kutatta, mi lehet a megfelelő út a mobil számítógépek világában, amely túlmutat az órajel emelés és a tárhely bővítés témakörén, és valóban hozzáad valami újat a felhasználói élményhez. Bátor fejlesztések egész sorát mutatta be a cég a 2016. október 27-én, 25 évvel az első PowerBook bemutatását követően prezentált MacBook Pro modellekben! Ezek egyik jellegzetes eleme a Touch Bar nevű OLED gombsor a billentyűzet funkciógombjainak helyén. Ez a paraméter gyakorlatilag a MacBook Pro termékvonal védjegye – számos más, lentebb bemutatásra kerülő paraméter és jellemző mellett.

Nyolcmagos Apple M1 processzorral, 13 hüvelykes Retina kijelzővel

A rendkívül sikeres, ultravékony formavilágú mobil számítógépek az Apple saját processzor családjára, az Apple Silicon nevű termék M1 jelzésű debütáló generációjára épülnek, amely számos területen olyan teljesítmény eredményeket nyújt, amelyet eddig elképzelni sem tudtunk.

A MacBook Pro 13" ventilátorral van kiegészítve, így a teljesítményt nem kell visszavenni intenzív igénybevétel esetén sem.

Az M1 processzor fő vonzereje, hogy az Apple maximálisan képes volt optimalizálni az operációs rendszerét erre az erőforrásra, miközben az Apple Silicon immáron több mint egy évtizedes fejlődés eredményeként ér el olyan csúcsteljesítményt, amely valóban a professzionális kategóriába hívja ezt a központi vezérlőegységet. A MacBook Pro 13″ ventilátorral van kiegészítve, így a teljesítményt nem kell visszavenni intenzív igénybevétel esetén sem, mert a termék kiválóan megoldja a hőelvezetést.

A Mac hardvere és a macOS révén végre kiteljesedhet az az erő, amit eddig csak az iPad Pro modellek és az iPhone készülékek birtokoltak, és megmutathatja az igazi erejét hosszú évek erőteljes fejlesztése!

Az M1 processzor a korábbi, négymagos 1,4 GHz-es Intel Core i5 alap konfigurációs processzorhoz képest nyers számítási teljesítményben 1,8x gyorsabb, míg a grafikus teljesítmény az Apple intenzív integrált megoldása jóvoltából 5x dinamikusabb. Óriási előnyt jelent számos programban a Neural Engine nevű segédprocesszor, amely a gépi tanulást használó algoritmusok területén 11x jobb teljesítményt nyújt.

Mit jelent ez valós használat közben? Bár a MacBook Air nem elsődlegesen a professzionális videószerkesztésre és program kódolásra szánt eszköz, szemléletes a Final Cut Pro esetén 2,8x gyorsabb ProRes kódolás, az Xcode esetén a 2,8x gyorsabb fordítási képesség, a Logic Pro zeneszerkesztő Amp Designer bővítményeiben tapasztalható 1,8x-es gyorsulás, illetve az Affinity Photo képfeldolgozó 2x dinamikusabb kép exportálása.

Óriási előnyt jelent a Neural Engine nevű segédprocesszor, amely a gépi tanulást segíti és másodpercenként több mint 11 billió műveletet tud elvégezni. Ennek képességét használja például a Photos / Fotók alkalmazás az arcképek és a tartalmak keresése során a képeinken, de a djay Pro AI alkalmazás is igénybe veszi a tudást a hangszerek és az énekhangok szétválasztásakor.

Az új gépek már alapból a macOS Big Sur operációs rendszerrel telepítve érkeznek, amely natívan támogatja az Apple Silicon alapú rendszereket. Az Apple összes gyári szoftvere egyaránt képes kiaknázni az új erőforrás előnyeit, legyen az a GarageBand vagy az iMovie.

Az Apple Silicon alapú rendszereket 8 vagy 16 GB integrált, egyesített memóriával és 256 GB, 512 GB, 1 TB vagy 2 TB tárhellyel előre konfigurálva tudjuk megvásárolni. Ezek a gépek elképesztő 20 órás akkumulátor időt nyújtanak sima filmnézés közben például a TV alkalmazásban, illetve 17 óra vezeték nélküli internet használatot kínálnak. Végre olyan akkumulátor teljesítményt élvezhetünk, amely tényleg túlmutat egy munkanap ébren töltött idejével!

A MacBook Pro bármely példánya meghajtja az Apple Pro Display XDR monitort.

Az Apple tovább fejlesztette a kijelző technológiát, bemutatta az iPadeknél népszerű TrueTone színvilág beállítást, amely révén a kijelző színképe a környezethez igazodik, ezáltal élvezetesebb a használat a szem számára, miközben a teljes termékvonalon alapvető a kibővített P3 színskála alkalmazása.

Vékony és könnyű

A MacBook Pro modellek közel állnak az etalon MacBook szériához: a 13 hüvelykes gép alig 15,6 milliméter vékony, azaz a MacBook Air modellek vastagabb részénél is vékonyabb, és mindössze 1,4 kilogramm, amely rendkívül a pro kategóriában.

A gépek az Apple két alapvető színében, az ezüstszürke és az asztroszürke árnyalatokban elérhetőek. A billentyűzet mindkét esetben fekete színű, ahogy a kijelző kerete is. A MacBook Pro 13″ a közkedvelt olló mechanikás billentyűzetet alkalmazza: az Apple Magic Keyboard névvel illeti a strapabírónak szánt új billentyűzet megoldását, amelynek vékony kivitele révén rövid a billentyű lenyomás útja, ennek köszönhetően a sokat gépelő felhasználók sem fáradnak el könnyedén a gépelésben.

Touch Bar – OLED gombsor a billentyűzet fölött

A természetesen megvilágított billentyűzet a nyomásélményen túl további vonzerőt is tartogat: a kontextusfüggő tartalommal felruházható Touch Bar felület egy többujjas érintésérzékeny OLED kijelző, amely a funkciógombsor helyét foglalja el, és intelligensen tudják használni a legkülönfélébb alkalmazások, a Photos / Fényképek, az iMovie, a Final Cut Pro, a Music / Zene, a Logic Pro, a GarageBand vagy éppen az Adobe Photoshop és az Algoriddim Djay.

Cikk: A Final Cut Pro videó utómunka alkalmazás Touch Bar funkciói…

Cikk: Az Adobe Photoshop CC grafikus kreatív alkalmazás Touch Bar funkciói…

A Touch Bar segítségével lapozhatunk a böngészőben, görgethetünk a képeink között, szövegszerkesztő funkciókat érhetünk el a Pages kiadványszerkesztőben, és akár Emoji ikonokat is küldhetünk a Messages / Üzenetek alkalmazásban.

A MacBook Pro az első olyan Mac, amelyen többé nem kell jelszókat beírni, mert a Touch Bar jobb oldala ujjlenyomat érzékelésre is képes, így egy érintéssel feloldhatjuk a Mac-et. A funkció az Apple Pay használatára is alkalmas, vagyis számos weblapon a bankkártyás fizetés helyett elegendő csak az ujjlenyomatunkkal hitelesíteni magunkat a gépen.

A Touch Bar előnye, hogy a billentyűzetünkkel egy síkban van, így használata kényelmes, a szó szoros értelmében kézenfekvő.

És ha valakinek a klasszikus funkciógombsorra van szüksége, akkor az fn billentyű használatával előhozhatja az F1-F12 gombokat is!

A Magic Keyboard esetén a MacBook Pro modellek visszaadták a fizikai Escape gombot, amely elvesztése sok felhasználónak szívfájdalma volt. Ennek szép kivitele érdekében a Touch ID gomb is oldalra került.

Az Apple elérhetővé tette a Touch Bar használatát külső fejlesztők számára is, így akik szeretnék alkalmazásukat ilyen tudással kiegészíteni, könnyedén megtehetik.

Kijelző

A grafikus megjelenítésnek a kijelző ad értéket: ez egy P3 széles színskálás Retina kijelző, amely a mozi szabványnak megfelelően az sRGB-nél 25%-kal több árnyalatot képes megjeleníteni, részletgazdagabbá téve a fényképek és videófelvételek élményét.

A MacBook Pro modellek LED háttérvilágítású, nagy kontrasztarányú Retina kijelzőt tartalmaznak 2560 x 1600 felbontással a 13 hüvelykes gép esetén, és 3072 x 1920 képpont felbontással a 16 hüvelykes példánynál.

Az Apple meghonosította a szem számára kedvezőbb TrueTone funkciót, amely nem elsősorban a grafikusok kedvence, hiszen nem pontos színképet mutat, hanem éppen az a lényege, hogy a háttérfényhez igazítva kicsit analóg élményt nyújt. A TrueTone kijelző funkció lényege, hogy a háttérfényhez, a környezet fényviszonyaihoz igazodik a kijelző. Este az otthon melegében kicsit sárgásabb, napfényben fényes kékes, LED lámpák között élesen megvilágított. Mivel azonban így nem üt el a környezettől nagy mértékben, így sokkal jobb élmény nézni. A TrueTone funkció ráadásul nem csak a belső kijelzőn érhető el, hanem az átalakítóval csatlakoztatott Apple Thunderbolt Display modellen, illetve az LG megfelelő 4K és 5K kijelzőjén, és természetesen a Pro Display XDR Apple álomkijelzőn is. A funkciót az operációs rendszer biztosítja a videókártya segítségével, és az iOS eszközökön tapasztalt népszerűsége okán vezették be a Mac-en is.

Elképesztően gyors SSD, egyesített memória

A professzionális felhasználás igényeihez igazodva a MacBook Pro modellek soha nem látott mobil teljesítményt tartalmaznak. Az Apple a macOS operációs rendszerben több olyan megoldást is alkalmazott, amely az energiahatékonyságot segíti elő, így a rendszer általános működése is jóval kevésbé erőforrás igényes, mint más operációs rendszerek esetén.

Ehhez a teljesítményhez megfelelő aktív hűtés szükséges, amelyet az Apple egyedi fejlesztésű, rendkívül sok lapáttal rendelkező, eltérő frekvenciákon rezgő, ezért a hangját nem erősítő, hanem tompító lapátokból felépített ventilátorokkal old meg. A MacBook Pro 13” és a MacBook Pro 16” is két darab ventilátort tartalmaz, hogy a gép működése optimálisan hűtve legyen.

Aki számítógépet használ, az tisztában van vele, hogy a leglassabb eleme napjaink gépeinek nem a memória vagy a processzor, hanem a tárhely. Az Apple ezen a téren élen járt, és évek óta a piac leggyorsabb meghajtóival szereli a gépeket. Már egy korábbi szériás MacBook Air 13” modell is 2 GB/másodperc olvasási sebességet nyújtott. Az Apple a MacBook Pro modellekben a PCI Express 3.0 keretrendszerre állt át, és ennek megfelelően további csatornákat nyitott a tárhely adatátviteli képességei számára, ennek köszönhetően 3,1 GB/másodperc olvasási és 2,2 GB/s írási sebesség realizálható. Elképesztő sebesség, amely akár több 4K videósáv egyidejű írását és olvasását is lehetővé teszi. Az Apple évek óta nem a merevlemez rendszereket hívja versenyre, hanem a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtóit utasítja sorra maga mögé.

Thunderbolt 4 / USB 4 kapcsolat USB-C formátumban

Az Apple a ’90-es évek végén megosztotta a piacot, amikor elhagyva a klasszikus soktűs soros és párhuzamos portokat elsőként állt át az USB kapura. Az USB hamar meghaladhatóvá vált: megjelentek a FireWire szabványok, majd a Thunderbolt, tízezreket költöttünk drága kiegészítőkre, adapterekre, amelyeket pár év után nyugdíjazni kellett.

Az áttörés 2015-ben valósult meg, amikor a MacBook modelleken megjelent az USB-C kapu. Ez a formátum az Apple aktív közreműködésével lett kialakítva, és olyan megoldás, amely a következő másfél évtizedben kiszolgál majd minket. Nem véletlen, hogy az Apple is elkezdett USB-C formátumra fejleszteni és átállni: végre van egy csatlakozó, amelybe minden integrálható: töltő, videó kimenet, adatátvitel – méghozzá minden eddiginél gyorsabban és nagyobb teljesítménnyel.

A MacBook Pro 13″ két belépő modell kettő-kettő Thunderbolt 4 / USB 4 kapuval rendelkezik, amely USB-C formátumú.

A MacBook Pro ezáltal úgy kínálja a legjobb és legtöbb csatlakozási lehetőséget, hogy csak egyfajta csatlakozó típus van rajta: USB-C. Az USB-C kapuba integrált Thunderbolt 4 kapcsolat 40 Gb/s átvitelre képes, azaz külső gyors SSD meghajtókat is használhatunk vele akadozás nélkül.

Bármelyik portról tölthetjük a gépet, azaz a jobb és a bal oldalán is lehetőségünk van töltést felvenni. A MacBook Pro 13” modellek 61 Wattos töltővel kapják az áramot, amelyet az USB-C felület továbbít a gép irányába.

A MacBook Pro 13” képes az Apple Pro Display XDR álomkijelző meghajtására, amely 6K felbontású.

Hangzás

Az Apple mobil gépei hagyományosan jobban szóltak a piac többi termékénél, amely nagy dolog annak fényében, hogy mennyire vékonyak a gépek. A hangzás fejlesztése valamennyire háttérbe szorult az utóbbi időszakban, pedig Steve Jobs az első iMac G3 bemutatásakor büszkén emelte ki a Harman/Kardon hangszórókat, amelyek a gépnek rendkívüli hang teljesítményt biztosítottak.

A MacBook Pro modellek esetén a portok által korábban elfoglalt, most az USB-C alakzat révén megspórolt helyet arra a célra használták fel, hogy látványosan javítsák a beépített hangszórók hangzását. Ennek köszönhetően 58%-kal nagyobb hangerőre képesek a hangszórók, és két és félszer erősebb mélyhangzás élményt nyújtanak, mint az USB-C előtti generációk. Ez természetesen nem vethető össze komoly hangszórók hangzásával, de élménnyé teheti a hotelszobában végrehajtott filmnézést, a külső helyszíni feldolgozás háttérhangját, vagy a baráti társaságban való bemutatózást.

Mivel a MacBook Pro közvetlenül a rendszer tápegységről erősíti a hangszórókat, azok dinamikatartománya is kétszeresére szélesedett.